Гіпомагніємія — причини, ознаки, симптоми, лікування

Гіпомагніємія – патологічний стан, який характеризується зниженням рівня магнію в організмі під дією різних етіологічних факторів. Це, в свою чергу, призводить до прогресування тяжких патологій, в тому числі неврологічні і серцево-судинних.

Магній – дуже важливий мінеральний елемент, який бере участь у багатьох процесах в організмі:

  • впливає на травлення;
  • формування скелета;
  • регулює роботу мозку, серця;
  • впливає на імунну систему;
  • нормалізує функціонування м’язових структур.

Дефіцит магнію стає причиною:

  • збою у виділенні ферментів, а також гормонів;
  • розвитку хвороб серцево-судинної системи. Варто відзначити той факт, що магній є елементом, який у значній мірі впливає на повноцінне функціонування клітинної мембрани, що рятує людину від прогресування аритмії;
  • поганого постачання клітин в організмі калієм і кальцієм;
  • прогресування інфаркту міокарду, стенокардії та ішемічного інсульту;
  • підвищення артеріального тиску.

Причини

Перш ніж говорити про причини прогресування гіпомагніємії, варто відзначити, що існує дві форми перебігу патології – хронічна, а також вторинна. Хронічна форма є вродженою. Вторинна гіпомагніємія розвивається внаслідок таких причин:

  • збої в роботі органів ендокринної системи;
  • алкоголізм;
  • захворювання нирок і сечовидільної системи;
  • систематичне недоїдання (в організм людини магній надходить в недостатній кількості). Дана причина є однією з найбільш поширених;
  • порушення всмоктування корисних речовин в ШКТ. Частіше це спостерігається при наявності свища в органах травного тракту, хронічній діареї та інше;
  • парентеральне харчування.

Симптоматика

Гіпомагніємія в більшості клінічних випадків протікає без симптомів, тому сама людина може не знати, що в його організмі прогресує таке небезпечне стан. Перший симптом дефіциту магнію – раптово виникають запаморочення. Пізніше клінічна картина доповнюється наступними ознаками:

  • підвищення артеріального тиску;
  • аритмія;
  • у людини проявляються симптоми хронічної втоми – швидка стомлюваність, слабкість в тілі;
  • головний біль давить характеру;
  • зниження працездатності – фізичної та розумової;
  • зниження концентрації уваги;
  • зниження пам’яті;
  • судоми і спазми, що виникають без видимої на те причини;
  • тремор;
  • анорексія;
  • можлива сплутана свідомості. Цей симптом проявляється у випадку різкого зниження концентрації магнію в тілі людини.
Дивіться також:  Брадикардія - причини, ознаки, симптоми і лікування


Причини і симптоми гіпомагніємії

Лікування

У випадку прояву симптомів, які вказують на прогресування гіпомагніємії, важливо відразу ж звернутися в медичний заклад для точної діагностики і призначення курсу лікування. Виявити дефіцит магнію можна за допомогою проведення лабораторних аналізів, зокрема, аналізу крові (необхідна сироватка). При підтвердженні зниження концентрації елемента призначається консервативна терапія.

Лікування гіпомагніємії ґрунтується на:

  • діагностуванні та лікуванні патологій, які могли спровокувати зниження концентрації магнію;
  • призначення препаратів магнію. Зазвичай призначають таблетовані форми, але у разі прогресування важкої гіпомагніємії, лікарські засоби призначаються у вигляді ін’єкцій;
  • важливу роль у лікуванні цього патологічного стану грає дієтотерапія. Пацієнту призначають спеціальну дієту, яка включає в себе продукти з високим вмістом магнію. До таким відносять квасоля, пшоно, горох та інше.

Проводити лікування гіпомагніємії можна і в домашніх умовах, але тільки з дозволу свого лікуючого лікаря. Також варто відзначити, що для нормалізації рівня магнію в організмі часто вдаються до народних засобів. Але вдаватися до такого лікування можна тільки з дозволу лікаря. Народні рецепти не повинні бути основною терапією.

Профілактика


Продукти, багаті магнієм

Щоб не займатися лікуванням гіпомагніємії, слід вчасно зайнятися профілактикою цього стану. Основна профілактична міра – нормалізація раціону харчування. Слід включити в свій раціон такі продукти:

  • овочі;
  • жовток;
  • м’ясо;
  • печінка;
  • риба;
  • кисломолочні продукти;
  • фрукти;
  • горіхи;
  • сир;
  • висівки.