Топ-10 продуктів, підвищують гемоглобін у крові, харчування при низькому гемоглобіні

Знижений гемоглобін – це не тільки млявість і слабкість, але ще і брак кисню в мозку, нирках і безлічі інших органів. Просто клітинам не вистачає живлення, а це позначається на зовнішності і якості життя: ми швидко утомляемся, головні болі і болі в спині не дають нам спокою, з’являється прискорене серцебиття і задишка, порушується терморегуляція, вам холодно навіть у найбільшу спеку, шаруються нігті… Причиною зниження рівня цього складного білка в крові може бути і авітаміноз, і вагітність, і навіть критичні дні. Звичайно, можна попити препарати з залізом, але навіщо, якщо той же елемент можна отримати разом з смачною і здоровою їжею. Нерідко в зниженому гемоглобіні винні хвороби, але в будь-якому випадку потрібно дотримуватися дієти і розуміти, які продукти підвищують гемоглобін.

Залізний фактор

Головним методом підвищення гемоглобіну є вживання великої кількості заліза, з якого цей білок.

Раніше вважалося, що для підвищення гемоглобіну потрібно є всі продукти, що містять залізо, тому можна із задоволенням налягати на гранати і на каші. Сьогодні ж багато фахівців вважають, що більш корисні тварини продукти, що підвищують гемоглобін. Втім, це теж спірно. У будь-якому випадку продукти, що містять гемоглобін можна поділити на кілька категорій: з високим вмістом заліза, тобто більше, ніж 4 мг, ті, в яких вміст заліза помірне (1-2 мг на 100 г) і з низьким вмістом заліза.

Крім того, варто знати, що в деяких випадках залізо не може всмоктуватися в кров, наприклад, так буває при захворюваннях кишечника і шлунка. У цьому випадку підвищити гемоглобін можна тільки, якщо пройти лікування.

Топ-10: кращі продукти для підвищення гемоглобіну

  • Харчування при зниженому гемоглобіні обов’язково має включати в себе м’ясо, печінка, язик, нирки, вершки, яєчні жовтки, вершкове масло і молоко. Але тільки п’ють його не залпом, а маленькими ковтками. Це продукти з підвищеним вмістом заліза.
  • Для підвищення гемоглобіну в раціоні повинні бути малина, гранат, суниця, часник, банани і вівсяна каша.
  • Також в список продуктів для підвищення гемоглобіну в крові входить звичайна буряк. Її можна як є вареної (по 150 г в день), так і пити сік або робити з нею салати. Головне тут тривалість вживання: перші результати будуть через кілька місяців.
  • Диня і кавун. Тут важливо, щоб вони були сезонні і якісні. Вибирати їх потрібно правильно, інакше можна нарватися на нітрати.
  • Яблука. Просто поза конкуренцією. Можна їсти їх і сирими, і печеними, але кожен день і не менше половини кілограма в день. Але є одна особливість: після них не можна кілька годин пити чай: він заважає засвоєнню заліза.
  • Горобина. Вона здатна підняти гемоглобін і багата вітаміном С. Для чого він потрібен при недокрів’ї, розповімо пізніше. Її сік п’ють 4 рази в день по одній столовій ложці. Ні в якому разі не можна збирати червону і чорну ягоду біля доріг та в центрі міста.
  • Відвар шипшини – засіб просте і доступне. Просто заливаємо пару столових ложок кіпяточком і залишаємо на ніч. П’ємо по склянці на день. До речі, напій з шипшини може підбадьорити не гірше кави.
  • Морква в поєднанні зі сметаною – теж непоганий засіб для підняття гемоглобіну. Але ще краще морквяний сік. Його п’ють 3 рази на день перед їжею.
  • Кропива. Не варто думати, що це просто жалкий бур’ян. Якщо облити її окропом, то можна сміливо кришити в салати. Також можна заливати суху або свіжу кропиву окропом, наполягати півгодини і пити по чверті склянки тричі на день.
  • Горіхи. Теж багаті залізом. Особливо це стосується волоських. Їх їдять по 100 г в день і з медом.
  • Дивіться також:  Низький гемоглобін (анемія) - причини, симптоми і лікування зниженого гемоглобіну в крові

    Також залізом багаті шоколад, гречана крупа, бобові, білі гриби, чорниці, груші, скумбрія і сардини, редис, рис, курка. Трохи заліза міститься в картоплі, баклажанах, гарбузі (особливо в насінні), виноград, лимони, абрикосах і вишнях.


    Продукти харчування багаті залізом

    Залізо і з чим його їдять

    Для того, щоб збільшити вміст цього білка в крові, потрібно не тільки вживати продукти, що підвищують гемоглобін, але і вживати їх правильно. Так, є продукти, які засвоєнню заліза (а, отже, і підвищенню гемоглобіну) сприяють, а є і ті, що всмоктуванню заліза заважають.

    Так, відмінним каталізатором для засвоєння заліза є вітамін С. Ось чому всі залізовмісні ліки раджу приймати в поєднанні з аскорбінкою.

    Саме тому продукти, багаті залізом, не варто запивати кавою або чаєм, а апельсиновим, томатним або грейпфрутовим соком. Також допоможе залозу засвоїтися шпинат або будь-яка інша зелень.

    А ось що перешкоджає засвоєнню заліза, так це кальцій. У молоці, звичайно, залізо міститься, але краще не вживати його в поєднанні з м’ясом.

    Крім того, заважає засвоєнню заліза і злакові, за винятком вівсянки і гречки. Інші каші зв’язують залізо в кишечнику. Те ж стосується макаронів. Саме тому м’ясо краще їсти з горохом або квасолею. А можна і з овочевим гарніром.

    У будь-якому випадку свою дієту і прийом залізовмісних препаратів потрібно обов’язково узгоджувати з лікарем.

    Як бачите, особливих делікатесів у списку продуктів для підвищення гемоглобіну немає. Це означає, що кожен з нас може підкоригувати свій раціон і подарувати організму здоров’я. Головне – вживати ці продукти постійно і правильно.