Втрата смаку: причини, ознаки, симптоми і лікування

Якщо виникла така проблема, то є сенс припустити, що організм таким чином дає знати про наявність певних несправностей в його роботі, викликаних тим чи іншим захворюванням і станом на його тлі. Отже, розглянемо, у чому можуть полягати причини втрати смаку.

  • Невроз. Досить часто саме невроз стає причиною втрати смаку, тобто такий розлад є наслідком тривалих нервових перевантажень і стресу. Додатково до втрати смаку до неврозу приєднуються наступні симптоми: перепади артеріального тиску (зниження, підвищення), тахікардія (почастішання серцебиття), розлади ШКТ. Апетит може пропасти, а споживана їжа стає «паперової» на смак, крім того, може виникнути помилкове відчуття надмірної її гостроти (допускаються й інші спотворення, з нею пов’язані, в тому числі і по частині температур).
  • Інфекційні захворювання. Зокрема мова може йти про захворюваннях ротової порожнини, також втрата смаку може обумовлюватись патологічним процесом руйнування нерва зуба. На тлі актуального запального процесу виявляється вплив на нервові закінчення і, власне, на смакові рецептори, через що смак їжі або дещо змінюється, або зовсім не відчувається.
  • Патології функцій органу щитовидної залози. І в цьому випадку втрата смаку також є симптомом, що вказує на наявність певних проблем у даній області. Як, ймовірно, читачеві відомо, навіть незначний по своїй суті збій у роботі зазначеного органу може стати причиною розвитку серйозного роду змін у роботі різних систем і органів в організмі.
  • Наявність пухлинного утворення в головному мозку. Крім втрати смаку також може відзначатися у такому разі появу у їжі неприємного запаху або дивного не властивого їй смаку.

В якості додаткових коригованих факторів, на тлі яких також можуть пропасти смакові відчуття, можна позначити куріння, прийом певних медпрепаратів, брак деяких мікроелементів та вітамінів, надмірне захоплення спеціями і деякі інші фактори.

Дивіться також:  Збільшення лімфовузлів у паху: причини, симптоми, фото і лікування